Dieta Wegetariańska
Korzyści z diety wegetariańskiej
Przeczytaj o Diecie Wegetariańskiej
Dieta wegetariańska jest dietą mającą na celu eliminację z jadłospisu lub ograniczenie z jadłospisu produkty mięsne, ryby oraz produkty pochodzenia zwierzęcego. Dieta ta dzieli się na wiele podgrup w zależności od spożywanych produktów. Najczęściej z dietą wegetariańską kojarzona jest jej odnoga laktoowowegetarianizm która dopuszcza w swojej diecie składniki roślinne, jaja oraz przetwory mleczne. Dieta ta polega głównie na spożywaniu dużej ilości jaj kurzych w stosunku do innych diet z tej grupy. Gwarantuje to nam iż posiłki będą w dużym stopniu zapewniały prawidłowe zbilansowanie diety i pozwoli to nam otrzymać pełen zestaw składników odżywczych w dziennym zapotrzebowaniu.
Przypuszcza się że pierwsi wegetarianie żyli już około 600 lat p.n.e. i nazwyali się orficami od boga Orfeusza. Uważali oni że ofiary ze zwierząt "splamią" ołtarz. W związku z tym jako ofiarę składali placki lub owoce polane miodem bądź oliwą.
Dzisiaj już ofiar się nie składa a dieta wegetariańska jest rekomendowana jako zdrowy sposób na życie. Jako ciekawostkę dodamy iż wegetarianami z wyboru byli m.in. L. Tołstoj, L. da Vinci, A. Einstein, R. Wagner.
Aktualnie oficjalne stanowiska towarzystw naukowych rekomendują stosowanie diety roślinnej dla każdej grupy wiekowej ludzi. Niejednokrotnie jest to dieta promowana w wielu chorobach głównie o podłożu sercowym czy reumatoidalnym zapaleniu stawów (RZS).
Dieta Wegeteriańska
Korzyści Zdrowotne I Wsparcie Dla Układu Trawiennego
Dieta wegetariańska, ze względu na wysoką zawartość błonnika, pomaga w walce z zaparciami i wspiera zdrową perystaltykę jelit. Według badań, dieta roślinna może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, takich jak:
Zmniejszenie ryzyka chorób serca
Zmniejszenie ryzyka nowotworów
Obniżenie ryzyka cukrzycy
Wydłużenie średniej długości życia
Zmniejsza poziom złego cholesterolu
Pozwala zachować zdrowy i młody wygląd
Spróbuj teraz!
Świeżutka Bułka z Mozzarellą
Kcal 397, Białko ogółem 30,77g; Tłuszcz 2,22g; Węglowodany ogółem 68,67g
100 g - Bułki grahamki
170 g - Pomidor
20 g - Szpinak
60 g - Ser mozzarella, bez tłuszczu
100 g - Ogórek
Na bułkę poukładać wszystkie składniki. Można podpiec chwilę w piekarniku, w tym wypadku ogórka dodać po wyjęciu z piekarnika.
Skosztuj i zakochaj się w zdrowym jedzeniu
Muffiny Jajeczne z Serkiem Wiejskim
Kcal 810, Białko ogółem 59,01g; Tłuszcz 32,58g; Węglowodany ogółem 74,46g
210 g - Jaja kurze, całe
70 g - Mąka pszenna, typ 500
50 g - Cebula
10 g - Papryka chili
120 g - Papryka czerwona
100 g - Pieczarka uprawna, świeża
3 g - Proszek do pieczenia
2 g - Pieprz czarny
200 g - Serek wiejski
2 g - Sól biała
10 g - Szczypiorek
Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Jajka dokładnie roztrzepać w miseczce. Cebulę, paprykę, pieczarki, ostrą papryczkę pokroić drobno. Szczypiorek posiekać. Serek wiejski wlać na sitko i odsączyć. Dodać do jajek. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone warzywa, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Masę rozlać do muffinek i piec przez 25 minut.
Dlaczego ludzie decydują się na wegetarianizm?
Możemy wyróżnić kilka powodów dla których ludzie decydują się na przejście na wegetarianizm oto kilka z nich:
I. Dbałość i troska o zdrowie własne i najbliższych. Wynika to często z nietolerancji pokarmowej dotyczącej produktów pochodzenia zwierzęcego.
II. Ekologia czyli troska o środowisko i dbanie o planetę. Produkcja zwierzęca znacząco wpływa na środowisko: większe zużycie wody, emisji metanu i dwutlenku węgla.
III. Czynnik kulturowy czyli inaczej tradycja jedzenia produktów roślinnych zaczerpnięta od rodziców wegetarian bądź partnera lub partnerki którzy również są wegetarianami.
IV. Religia oraz zbiór zasad moralnych czyli zasady poszanowania życia.
V. Protesty przeciwko dużym firmom i koncernom produkcyjnym które w swoich praktykach są nieuczciwe np. wyzysk siły roboczej.
Czy wegetarianie dostarczają w diecie wystarczającą ilość białka?
W sieci możemy znaleźć wiele artykułów dotyczących braków białka jako efektu eliminacji mięsa (źródła białka) z diety. Białko nie występuje jedynie w mięsie. Oczywiście w mięsie białko jest kompletne czyli zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne do prawidłowego działania naszego organizmu. Nie oznacza to jednak iż białko możemy pobrać tylko z mięsa. Najnowsze badania dowodzą że mięso ma negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Wegetarianie mogą łatwo dostarczyć sobie odpowiednią ilość białka poprzez roślinne źródła, takie jak soczewica, fasola, tofu, orzechy i nasiona.
Jakie są nasze ulubione potrawy wegetariańskie?
Jest wiele bardzo ciekawych przepisów do których chętnie wracamy. Aktualnie na rynku pojawiło się bardzo dużo książek, blogów, FB czy IG w tej materii. Niejednokrotnie widząc dany przepis odczuwam wewnętrzną potrzebę do wykonania go i rozkoszowania się smakiem. Do moich najbardziej ulubionych zaliczam potrawkę warzywną w sosie pomidorowym z ryżem czy różne koktajle na bazie tapioki.
Czy jesteśmy wegankami?
Tak, obie jesteśmy weganami co jak już wiesz zalicza się również do wegetarianizmu. Skłoniły nas aspekty etyczne i wiara w nasze przekonania. Należymy do tej grupy osób które z dnia na dzień porzuciły swoją dotychczasową dietę. W podjęciu decyzji pomógł nam wykład Gary'ego Yourofsky'ego który nie przeszedł echem w naszym domu. To były święta, lodówka pełna pysznych rzeczy przygotowanych przez naszych bliskich i nas samych. Po wykładzie obie zdecydowałyśmy że oddajemy to co się da do lodówek społecznych. Kuchnia stała się pusta a my z zapałem ruszyłyśmy w stronę przepisów bo przecież trzeba coś jeść w święta 😉
Czy trudno jest być wegetarianinem na przyjęciach czy w restauracjach?
W dzisiejszych czasach dużo łatwiej jest być wegetarianinem zwłaszcza że wegetariańska kuchnia jest mocno zbliżona do diety mięsożerców. Z weganami jest trochę gorzej a piszę trochę bo już coraz więcej restauracji nastawia się na dietę roślinną, proponując również produkty roślinne. Możemy również polecić wiele ciekawych miejsc w których można zjeść wegańskie rzeczy bardzo smacznie. Ostatnio jadłyśmy hamburgera z burakiem (dodam że ja za burakiem nie przepadałam). Był to najlepszy burger jaki jadłam. Wrócimy tam z chęcią.
Czy wegetarianie czują się wykluczoni z kultury jedzenia mięsa?
Faktycznie w Polsce i na świecie po II wojnie światowej wytworzył się kult jedzenia mięsa, a przecież jeszcze niedawno tak nie było. Mięso na stołach Polskich było bardzo rzadkim widokiem jeżeli w ogóle było. W aktualnych czasach wszystko krąży wokół mięsa ponieważ mamy go pod dostatkiem a wszystkie firmy czy koncerny zapewniają nas jak bardzo jest nam ono potrzebne. Wraz z mięsem na naszych stołach do naszych domów wkroczyły choroby takie jak nowotwory okrężnicy itp. Badania przeprowadzone w ostatnich latach wykazują jak negatywne znaczenie dla naszego zdrowia ma spożywanie mięsa. Nie czuję się wykluczona ponieważ wiem że w ten sposób dbam o swoje zdrowie, planetę i przyszłe pokolenia - dokonuje świadomego wyboru.